Av Ida Sandin

Lyko och Commerce Mind - ett långt och framgångsrikt partnerskap

2024-09-03

Kundcase

Lyko är att betrakta som en förebild för många inom e-handelssfären. Med rykte om sig att alltid sticka ut hakan och gå sin egen väg har resultaten hittills visat att de gör mycket rätt. Så länge Commerce Mind har funnits har vi haft förmånen att stötta Lyko på olika sätt men relationen sträcker sig mycket längre än så. 

Flera av Commerce Minds medarbetare har stöttat Lyko på tidigare arbetsplatser tex som arkitekt och projektledare när Lykos nuvarande e-handelslösning såg dagens ljus 2016 och har fortsatt samarbeta med Lyko under alla år, med såväl utveckling som strategiskt tekniska frågor. När Commerce Mind startade 2021 var Lyko den första kunden som vi började arbeta med då vi hade fina upparbetade relationer.

”Commerce Mind är ett gäng experter på e-handel som vi har jobbat tillsammans med länge då de är pålitliga och grymt duktiga både på teknik och vår affär, när vi fortsätter gasa och utvecklas är vi glada att ha dem med oss.” Rickard Lyko

Lyko är en organisation som präglas av ständig tillväxt och fokus på innovation, utveckling och framåtanda. De har som mål att vara top of mind i skönhetskategorin och satsar stort på tillväxt i Europa. Kombinationen mellan e-handel och de fysiska butikerna har visat sig vara ett framgångskoncept hittills och de fortsätter öppna nya butiker i städer runt om Europa för att stärka sitt varumärke.

För att kunna fortsätta växla upp och hantera en värld i ständig förändring har Lyko med åren byggt upp en stor intern utvecklingsavdelning, men de har också löpande behov av att komplettera med specialistkompetens. Till exempel när ett större initiativ behöver brytas ut och drivas som ett eget projekt, eller när de vill ha rådgivning kring större tekniska vägval.

Peter Gunnarsson är CTO på Lyko och ställs regelbundet inför situationer där han kan dra nytta av extern rådgivning, där han menar att Commerce Mind fyller en viktig funktion.

“Ibland behöver man fler perspektiv och bolla idéer med någon man litar på. Commerce Mind har varit med länge, de kan vår historia genom vårt långa samarbete och har dessutom värdefulla erfarenheter att ta med sig utifrån. Kombinerat med stark teknisk kompetens gör det att vi kan få värdefull rådgivning och stöd när vi behöver.”

Han betonar värdet av att de rekommendationer som ges är helt och hållet för Lykos bästa. Det finns ingen bakomliggande agenda att sälja en plattform eller en partner.

“Det är en stor fördel att kunna diskutera utan att behöva fundera på om det finns andra motiv än vad som är bäst för oss, det är först då det ger värde på riktigt”

Utveckling av App blev nästa steg för kundupplevelsen

2022 beslutade Lyko att ta ett nytt kliv och fortsätta satsa på sitt sociala nätverk som byggts upp under flera år genom Lyko Social, som blivit en stor och aktiv del av e-handelssiten.

Med en app skulle man kunna dra det initiativet ännu längre och få möjlighet att komma närmare sina mest lojala och aktiva kundgrupper.

Projektet blev högt prioriterat och för att säkerställa att det fick rätt förutsättningar att lyckas fick vi på Commerce Mind hjälpa till redan från start, med teknikval, planering och resurssättning. Vi var också med under hela projektets gång i rollerna som projektledare, arkitekt och utvecklare, tillsammans med några av Lykos egna anställda samt underkonsulter från vårt nätverk.

André Ihlar är Online Sales Manager på Lyko och har varit drivande i att ta fram kravställningen för appen, samt beställare av projektet.

“Commerce Mind har varit starkt bidragande till våra framgångar med appen. Vi hade en tydlig vision men behövde hjälp att säkra en bra teknisk lösning och att driva projektet i mål. Det är ett team som förstår oss och kan leverera det vi vill ha, men som också kan utmana våra idéer när det behövs”

Appen lanserades hösten 2022 och har blivit en viktig digital kanal för Lyko där man även experimenterar med nya spännande funktioner, som tex Lyko AI – en ChatGPT driven bot som ger skönhetsråd och kan tipsa om rätt produkter.

Nexus

Det tekniska ramverket Nexus som Commerce Mind har tagit fram och erbjuder gratis har blivit en hörnsten hos Lyko för att hantera och säkerställa att data och förändringar av den datan behandlas på rätt sätt. Från att ha börjat användas på eget initiativ av en utvecklare på Lyko har det nästan blivit en självklarhet att använda Nexus när ett nytt system byggs, allra senaste i det nya WMS:et.

Lyko bygger hela tiden fler och fler system, och styckar upp befintliga system till mindre delar som kommunicerar med varandra och Nexus är en viktig komponent för att se till att allting går rätt till när dessa utbyter data med varandra. Peter Gunnarsson, CTO, säger:

"En sak som gör att Nexus passar så bra in i vår systemkarta är konceptet kring adapters som ger ett flexibelt stöd och möjliggör snabb implementation av nya integrationer, kopplingar eller beräkningar där vi får en hög visibilitet out of the box. Det underlättar och används bland annat kring sammankopplingen mellan våra olika bolag för en och samma order."

Ett flexibelt upplägg som alla vinner på

För en organisation som Lyko (och många andra) är det svårt att lyckas genomföra alla projekt med interna resurser eftersom det ofta läggs ovanpå en roll som redan är full av andra uppgifter. De som till vardags arbetar med att hålla maskineriet i gång har inte tid att också driva projekt. Det är ett typiskt exempel där det är smart att ta in en konsult under den perioden som projektet är som mest aktivt, för att säkerställa att det ges rätt förutsättningar att faktiskt komma i mål. Men projekt är bara ett exempel – ett annat kan vara vid föräldraledighet.

Produktägare e-handel

När ordinarie produktägare för e-handeln planerade att vara föräldraledig var det en snabb och smidig lösning att vi på Commerce Mind tog oss an det uppdraget under en period där Commerce Mind gick in som interim i rollen. Fördelen med långsiktiga samarbeten är att man också blir snabbrörlig. Det krävs inte någon lång uppstartssträcka för att ta sig an nya roller i en organisation man redan känner till.

Eftersom vi känner både den tekniska plattformen och organisationen var det en låg tröskel för överlämning och det blev inget avbrott i effektivitet.

I det här uppdraget har vi arbetat med strategiskt viktiga frågor som en del av IT-ledningsgruppen. Vi har också arbetat mycket med intern kravställning, samordnat krav från olika delar av verksamheten och löpande prioriterat arbetet för utvecklingsteamet. Utöver det har vi tagit en drivande roll i upphandlingen av extern leverantör samt varit daglig team lead för utvecklingsteamet.

Logistiken måste också med på resan

Lyko har sitt ursprung i Dalarna och är utan konkurrens den största privata arbetsgivaren i Vansbro, på kontor och lager jobbar över 300 personer och man hanterar över tiotusentals ordrar varje dag.

För att kunna hantera den planerade tillväxten ser Lyko behov att mer än fördubbla kapaciteten på lagret i Vansbro. Det är en stor investering för framtiden som möjliggör bättre effektivitet och flexibilitet i logistiken. Som en del i den här processen utvecklar Lyko ett nytt WMS.

Projektledning och utveckling nytt WMS

Vi på Commerce Mind brukar säga att e-handel är 90% logistik så det kändes naturligt för oss att delta när Lyko bad oss bidra med kompetens till det projektet, som är både stort och komplext. Förutom mjukvaran som ska utvecklas internt är det också en komplex leveransorganisation med underkonsultbolag, interna avdelningar och system samt leverantören av den nya automationslösningen, Vanderlande, som ska koordineras mot det gemensamma målet – fördubblad kapacitet 2025. Commerce Mind bidrar med projektledning och utveckling och agerar som alltid som en integrerad del av Lykos team och leverans.

“Det känns tryggt att ha med Commerce Mind på den här resan vi nu gör med lagerutbyggnaden och automationen. Stora projekt för alltid med sig mycket arbete för alla inblandade och då är det skönt att veta att vi har samarbetspartners som är redo att växla upp när det behövs, och som verkligen vill vårt bästa i varje situation.” Peter Gunnarsson, CTO

Ida Sandin

Ida har bland annat en lång erfarenhet av projektledning inom e-handel där hon jobbat med många nordiska bolag både B2C och B2B, till exempel NK, Lyko, Menigo och norska Stormberg.

Oavsett om det handlar om att leda ett projekt, vara bollplank, eller driva PMO-arbete inom en större organisation, har Ida värdefull kompetens att bidra med.

Epost: epost

Commerce Mind

Commerce Mind är ett oberoende specialistföretag inom e-handel. Vi hjälper dig med allt från KPIer till teknik och arkitektur till processutveckling och upphandling.

Läs mer om vårt erbjudande här

Tveka inte på att kontakta oss ifall du vill röra dig snabbare.